Angajări masive în România cu salarii generoase, la stat: 3000 de locuri de muncă, dacă vrei să fii bugetar

de: Alexandru Puiu
25 05. 2023

Pe hârtie, din această lună, s-au înghețat angajările la stat și s-a oprit extinderea aparatului bugetar. Pe de altă parte, eforturile de recrutare care erau deja în vigoare, se mențin. Așa s-a ajuns în situația în care, în aprilie, au fost publicate pe internet nu mai puțin de 3000 de joburi pentru bugetari.

La finele anului trecut, s-a anunțat deblocare a nu mai puțin de 90.000 de posturi vacante în aparatul de stat. Cu excepția celor din Sănătate și Educație, din mai 2023, s-a dispus însă înghețarea angajărilor, până la finele acestui an. Conform unei analize eJobs însă, în aprilie, nu mai puțin de 3000 de posturi au ajuns online, ducând totalul din ianuarie și până la finele lunii trecute la aproximativ 10.000.

Ce se întâmplă cu locurile de muncă din România, cu bugetarii

„Măsura de înghețare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, însă nu se va aplica și în cazul angajărilor din Educație și Sănătate, acolo unde există o nevoie considerabilă de personal. De altfel, sistemul sanitar a fost, de la începutul anului și până acum unul dintre cei mai puternici angajatori și este foarte probabil ca acest lucru să nu se schimbe, în condițiile, pentru acest sector, există un memorandum care impune exceptarea lui din ordonanța dată de Guvern”, a spus Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Dintre cele 3000 de posturi scoase la concurs, aproximativ 20% sunt pentru medici, asistenți și infirmieri, conform jobradar24.ro, citat de Economedia.ro. Aproximativ 11% sunt pentru muncitori, 6,5% pentru îngrijitori și 5,3% pentru referenți. Cel mai puțin căutați în aprilie au fost tehnicienii, tâmplarii, maseurii, lăcătușii și inginerii hidrologi.

Aproximativ 90% au fost funcții de execuție, 2824 și doar 5% au vizat poziții de conducere. Dintre cele 3000 de posturi, 1.745 de locuri de muncă au fost postate de instituțiile locale, 410 de primării, 360 de instituțiile județene și puțin peste 200 de instituțiile naționale. Cel mai puțin, în luna aprilie, au angajat consiliile județene, Guvernul și ministerele și instituțiile regionale. Totodată, 173 de poziții au fost vacante în unitățile militare.

În ceea ce privește orașele în care se fac angajări masive, București este pe primul loc cu aproape 600 de poziții, urmat de Cluj cu 226 de oferte și Brașov, Constanța, Timiș, fiecare cu peste 100 de posturi scoase la concurs. Cele mai puține posturi au existat pentru candidați din Covasna, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoșani.

„Celor 3.000 de joburi disponibile la stat în luna aprilie li se mai adaugă aproape 33.000 din mediul privat, acolo unde lucrurile sunt mai nuanțate și adresabilitatea către candidați este ceva mai largă, în condițiile în care apar variabile precum munca remote sau hibrid, joburile part time sau pe bază de proiect, care atrag o anumită parte din candidați, în special pe cei foarte tineri”, explică Roxana Drăghici.

Ca o notă de subsol, în acest moment, pe jobradar24.ro sun agregate 2000 de locuri de muncă la stat, 1000 fiind ocupate între timp, iar pe eJobs există 34.000 de locuri de muncă.